ANTIEKE SCHOUWEN:

MARMERSOORTEN EN BEWERKINGEN

schouw marmer soorten rouge royal

rouge royal

 

schouw marmer soorten noir mazy

noir mazy

 

schouw marmer soortencarrara arabescato

arabescato en carrara

 

schouw marmer soortengrand antique

grand antique

 

schouw marmer soorten rouge belge

rouge belge

 

Marmersoorten bewerkingen

marmer soorten bewerken

marmersoorten bewerken

marmersoorten bewerkingen

marmersoorten bewerkingen

marmersoorten bewerkingen

marmersoorten bewerkingen

marmersoorten bewerkingen

marmer soorten bewerkingen

 

 

Natuursteen heeft een enorm breed scala aan kleurvariëteiten en tekeningen, met name voor de schouwen gebruiken we meestal marmer en diverse kalksteensoorten.

In de 19e en 20e eeuw tot 1940 kwamen we in Nederland veelal het zwarte, witte en rode marmer tegen, rond de 18e eeuw waren de kleurvariëteiten wat veelzijdiger.
Franse schouwen worden in de diverse stijlperiodes veelal vernoemd naar de Franse keizers, de zogeheten” Lodewijk” periodes.

De zwaar pompeuze Lodewijk XIV stijl begin 1800 tot de eenvoud van de Art-Deco stijl die duurde tot circa 1939.
AMBIANCE  heeft regelmatig exclusieve LOUIS XV en LOUIS XVI schouwen op voorraad afkomstig uit monumentale panden, waar onder enkele zeer exclusieve topstukken.

Schouwen van de periode 1880 zijn regelmatig voorzien van uitgewerkte ornamenten in neo stylen, die weggelaten of hoekiger werden in de daaropvolgende Art-Nouveau periode.

De schouwen van 1880 tot 1930 hadden soms de typische Art-Nouveau en Art-Deco motieven, strak ingewerkte scherpe motieven als een tekening in het zwarte marmer.
Dergelijke motieven waren strak en hoekig, maar ook organisch gevormd zoals we kennen ui t de Art-Nouveau (Jugendstil) periode met o.a.  fraaie plantmotieven.

Kleur combinaties komen ook voor bij de marmeren schouwen, te denken aan zwart marmeren schouwen met rood  of groen opgelegde marmers, of de “rouge”-zwart combinatie bij de strakke jaren 30 schouwen.
Een enkele keer komen we ook schouwen tegen uitgevoerd in Belgisch hardsteen, een tijdloze steensoort die we vandaag de dag nog volop toepassen in en om de woning.

Diverse marmersoorten afkomstig uit België, Frankrijk en Italië zijn vandaag de dag erg  schaars geworden, denk aan de spier witte of de diep zwarte soorten, en natuurlijk het klassieke Portoro marmer met zijn prachtige gouden marmertekening.
Voor verassende modellen of speciale marmerkleuren kunt u een kijkje komen nemen in mijn productvoorraad.