NATUURSTEEN - RESTAURATE:

POMPBAKKEN

 

pompbakken

pompbakkenpompbak karel loeff

pompbakken
pompbak Buschbach

pompbakken

pompbakken

pompbakken

pompbakken

pompbakken

pompbakken

pompbakkenPompbakken

Pompbakken

Pompbakken

Pompbakken

Pompbakken

pompbakken

 

 

 

 

 

 

 

Naast de verzameling antieke schouwen heeft AMBIANCE veelal enkele tientallen antieke Belgisch hardstenen bakken op voorraad.
Met name oude pompbakken en diverse voerbakken die klaargemaakt worden naar behoefte van de opdrachtgever.
De hardstenen (arduin) pompbakken behouden zo veel mogelijk de originele uitstraling, enkel moet de bodem veelal wel aflopend en glad zijn wil men hem kunnen toepassen in een keukensituatie.
Ook de afvoerplug moet goed werkend en passend zijn, deze komen mooi verzonken in de bodem van de bak.
Authentieke beitelslagen en frijnranden moeten bij deze bakken behouden blijven.

Grote voerbakken als troggen in zandsteen, hardsteen of maaskalksteen worden indien er breukschade is zeer duurzaam gerestaureerd met R.V.S. pinnen, epoxy en restauratiemortels.
Het streven is het behoud van de originele uitstraling, een zeer strakke breukverlijming, restauraties zo onzichtbaar mogelijk, en hersteld voor de toekomst door stalen verbindingen binnen in de steen.
Verlijmingen zonder staal in grote natuurstenen bouwelementen die buiten toegepast worden (grafzerken, traptreden, voerbakken etc.) zullen meestal weer losraken door weer en vochtinvloeden op de steen.
Verlijmingen in poreuze stenen zoals zandsteen en zachte kalksteen laten vocht toe in de steen, bij verkeerde toepassingen van de restauratiemortels of bij een verkeerde lijmkeuze zonder staal zal de restauratie helaas maar voor korte duur zijn.